Over tekstwerk

30 jaar tekstwerk
Dit is mijn kakelbonte toonkast. Die staat op mijn werkplek in het centrum van Arnhem. Hier staat het resultaat van ongeveer 30 jaar tekstwerk. Er is maar een klein deel te zien. Veel ligt verborgen achter de kleppen en websites staan er natuurlijk niet bij.

Interview
Ik heb een duidelijke voorkeur: het interview. 'Mensen aan het woord' leest lekker en het geeft de gelegenheid om vloeiende spreektaal te schrijven. Het interviewen zelf –op locatie of per telefoon– blijft spannend en stimulerend, hoe lang ik het ook al doe. Ik heb zo langzamerhand veel ervaring en bereid me altijd voor, maar relatief 'blanco' in een onderwerp stappen is niet eens zo slecht. Het dwingt mij tot duidelijke vragen en mijn gespreksgenoot tot heldere antwoorden.Zeggen en bedoelen
Ik heb weinig scrupules aangaande letterlijk weergeven. Ik wil zo precies en zo soepel mogelijk opschrijven wat mijn opdrachtgever als boodschap kwijt wil. En daar kan ik hem een handje mee helpen. Ik leg vaak tekst bij iemand in de mond om dan later het compliment te krijgen dat ik zo goed heb opgeschreven wat hij of zij heeft gezegd.

Specialiteit: vereenvoudigen
Wat ik als tekstschrijver doe is versimpelen. Ordenen, hoofd- en bijzaken scheiden, samenvatten. Mensen die dicht op de inhoud zitten zien vaak niet meer waar het ooit over ging. Ik kan dat met een slimme formulering, een pakkende beeldspraak of een verrassende zinswending weer terughalen.

Motto...
Ik leef gelukkig tamelijk mottoloos, maar als ik het dan toch in één zinnetje moet vatten: iedereen heeft wel wat te vertellen.