Over tekstwerk

30 jaar tekstwerk
Dit is mijn kakelbonte toonkast. Die staat op mijn werkplek in het centrum van Arnhem. Hier staat het resultaat van ongeveer 30 jaar tekstwerk. Er is maar een klein deel te zien. Veel ligt achter de kleppen en websites staan er natuurlijk niet bij.

Voorkeur: het interview
Als het op tekst aankomt ben ik een generalist. Maar ik heb wel een duidelijke voorkeur: het interview. 'Mensen aan het woord' leest lekker en het geeft de gelegenheid om vloeiende spreektaal te schrijven. Het dwingt mij tot duidelijke vragen en mijn gespreksgenoot tot heldere antwoorden.

Wat mensen zeggen en wat ze bedoelen
Ik wil zo precies en zo soepel mogelijk opschrijven wat mijn opdrachtgever als boodschap kwijt wil. En daar kan ik een handje mee helpen. Ik leg vaak tekst bij iemand in de mond om dan later te horen dat ik zo goed heb opgeschreven wat er is gezegd.

Mijn specialiteit: vereenvoudigen
Wat ik als tekstschrijver doe is versimpelen. Ordenen, hoofd- en bijzaken scheiden, samenvatten. Mensen die dicht op de inhoud zitten zien vaak niet meer waar het ooit over ging. Ik kan dat met een slimme formulering, een pakkende beeldspraak of een verrassende zinswending weer terughalen.

Motto...
Ik leef gelukkig tamelijk mottoloos, maar als ik het dan toch in één zinnetje moet vatten: iedereen heeft wel wat te vertellen.