maandag 26 oktober 2015

Struinen op de Veluwe


Dit is het tiende jaarverslag dat ik schreef voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Vast onderdeel is een interview met de directeur, Seger Van Voorst tot Voorst. Hij heeft het –onder meer– over de beslissing het 'struinen' buiten de paden te verbieden.

Uit het interview: "Struinen is vanaf eind 2015 alleen nog toegestaan onder begeleiding van een gids of een boswachter. Dat is heel jammer, maar we zien geen andere mogelijkheid om verstoring van het wild [...] te voorkomen." Er volgt wel een toezegging: "Als compensatie [...] maken we voorheen afgesloten wildrustgebieden weer toegankelijk voor het publiek. [...] De wildzichtbaarheid wordt op deze manier nog hoger, maar: alleen vanaf de paden."

Het is een beslissing die veel mensen aan het hart gaat. De mogelijkheid van het struinen geeft een extra gevoel van vrijheid, of je er nu daadwerkelijk gebruik van maakt of niet. Dat gevoel is op niet veel plaatsen in Nederland nog te ervaren.

De vormgeving van het jaarverslag was ook nu weer in handen van Maarten Blankenberg BNO. Je kunt het jaarverslag hier online lezen.